Penang International Gourmet Festival
Tarikh: 22 Disember 2010 - 2 Januari 2011
The 1st Penang International Gourmet Festival (PIGF) bermula dari 22 Disember 2010 hingga 2 Januari 2011.
Festival ini terdiri daripada sebuah buku tunggal adalah festival-dalam-buku-diadakan bertepatan dengan perayaan Akhir Tahun dengan memasukkan promosi gerai gourmet selama musim liburan. Dengan total 32 restoran yang menyertai dalam festival ini, PIGF diadakan untuk mempromosikan makanan gourmet di Pulau Pinang yang meliputi Eropah Fusion dan Modern Asia. Rapid Penang, The Preferred Angkutan Umum, juga memainkan peranan dalam festival ini oleh termasuk dalam buku - yang cepat Penang bus akan membawa anda ke destinasi outlet makanan pilihan anda.
Festival ini mengumpulkan oleh Menteri Pelancongan Penang Pejabat bersama-sama dengan Pelancongan Malaysia, Penang Global Pelancongan (pgt), HSBC, Matta Penang Bab, Persatuan Malaysia Hotel Penang (MAH-P), Chef Persatuan Malaysia - Penang Bab, F & B Eksekutif Persatuan - Bab Penang, Penang Wisata Persatuan Panduan dan Persatuan Penang Atraksi Wisata (ATAP). Sebanyak 20.000 naskhah buku Antarabangsa The 1st Penang Gourmet Festival dicetak untuk festival ini, setengah dari jumlah buku yang ditaja oleh Pelancongan Malaysia dan setengah yang lain ditaja oleh HSBC.
